niedziela, 29 marca 2009

MUFFINKI

MUFFINKI BANANOWO - CZEKOLADOWE



Tak to bywa, że czasem przychodzi ochota na "coś słodkiego" a muffinki bananowo-czekoladowe są idealnym rozwiązaniem. Od jakiegoś czasu eksperymentuję w kuchni, a w szczególności w dziedzinie ciasta, ciasteczka, babeczki i inne desery.


Każdy najmniejszy szczegół, jest starannie dopracowany nawet w przypadku doboru kolorowych papierowych foremek. Zamawiam hurtowo na allegro - około 200 sztuk starcza na dosyć długo. Można znaleźć formy kolorowe, z wzorkami, w kropki w kreski jakie się chce.


Kilka sprawdzonych przepisów z ulubionych blogów i muffinki jak się patrzy. Są przepyszne i proste do zrobienia dla wszystkich którym narobiłam smaka polecam przepis.

SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki ( lub 2 niepełne kubki)
  • 1 szklanka cukru ( lub 3/4 kubka )
  • czubata łyżeczka proszku to pieczenia
  • zwykła łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 5-10 kropli aromatu waniliowego lub bananowego
  • pół łyżeczki drożdży w proszku rozpuszczonych w 1/2 kubka ciepłej wody lub mleka
  • jogurt waniliowy (używałam Danona w butelce, ale może być jogurt naturalny)
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 3 banany
  • tabliczka gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wsypujemy : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli

W drugim naczyniu rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajko, jogurt, roztopione masło, grubo posiekaną tabliczkę czekolady i kilka kropli aromatu waniliowego. ( można dodać także orzechy włoskie- pycha )

Łączymy składniki delikatnie mieszkając aż będzie jednolita "ciapka".

Wypełniamy 3/4 foremki masą ( nie za dużo bo urosną i uciekną z foremki )i pieczemy 20 min w temp. 180 stopni ( góra dół z termoobiegiem)


Życzę smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz